Kakšne so prednosti MPPT solarnega regulatorja v primerjavi s PWM ? Napiši komentar

Res je, MPPT solarni regulatorji so običajno dražji v primerjavi s standardnimi PWM regulatorji. Vendar pa ponujajo številne prednosti, zaradi katerih se splača vključiti jih v otočni solarni sistem.

PWM (Pulse Width Modulation) solarni regulator postopoma zmanjšuje tok polnjenja, ko se akumulator približuje polni napolnjenosti. To zagotavlja, da bo akumulator dejansko popolnoma napolnjen in ga vzdržuje v tem stanju, kar podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

MPPT (Maximum Power Point Tracking) solarni regulator pa lahko pretvori odvečno napetost v močnejši tok. S tem se skrajša čas polnjenja akumulatorjev in stalno zagotavlja optimalno delovanje solarnega sistema. MPPT solarni regulator je lahko do 30% bolj učinkovit v primerjavi s PWM solarnim regulatorjem.

Poleg te najpomembnejše prednosti ima MPPT solarni regulator tudi manjše izgube v otočnem solarnem sistemu. Zaradi nižje napetosti v žicah, ki povezujejo solarni panel s PWM regulatorjem, se pojavljajo večje izgube v solarnem sistemu, medtem ko MPPT solarni regulator vzdržuje višjo napetost, kar zmanjšuje izgube.

Tretja pomembna prednost MPPT solarnega regulatorja pa je fleksibilnost pri dimenzioniranju otočnih solarnih sistemov. S tem regulatorjem je mogoče pri namestitvi solarnih modulov z močjo nad 190W in nazivno napetostjo 24V dimenzionirati tudi 12V otočni sistem. Ta možnost omogoča prihranek, saj je v solarnem sistemu mogoče uporabiti samo en 12V akumulator.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × four =