Solarni sistem ne deluje, kaj lahko sam naredim ? Napiši komentar

Včasih se lahko zgodi, da kljub pravilni povezavi in priklopu solarni sistem ne deluje oziroma preneha delovati.Predno v pomoč pokličemo električarja ki nam je sistem inštaliral lahko kar nekaj diagnostike opravimo povsem sami.Za osnovno diagnostiko ne potrebujemo posebnih naprav zadostuje že povsem enostavni merilec napetosti -voltmeter.

1.Najprej poizkusimo z resetom celotnega kompleta.

S solarnega regulatorja ali hibridnega razsmernika odstranite vse kable. Pri tem morate biti skrajno previdni, saj je elektrika tako v kablih, ki povezujejo solarne module, kakor tudi v kablih, ki so povezani z akumulatorjem. Če je mogoče, pred tem prekrijte solarne module. Kupci, ki so nabavili zaščitni sistem, bodo enostavno odklopili solarne module. V vsakem primeru pa označite plus in minus kable, da kasneje ne bo prišlo do kratkega stika.Nato na kablih solarnih modulov izmerite napetost. Priporočamo, če je le mogoče, da to naredite v sončnih dneh, ko je sončne svetlobe dovolj na razpolago. Napetost mora biti krepko čez 12V ali 24V ali 48V. Če je napetost nižja, preverite vse kabelske povezave, če so dovolj trdno nameščene. Možnost, da bi bili solarni moduli vzrok okvare, je le minimalna, saj je stopnja reklamacij solarnih modulov, ki jih prodajamo, zanemarljiva.Solarne kable priklopite nazaj na solarni regulator in izmerite napetost na izhodu, kjer gredo kabli za akumulatorje. Če je napetost znatno nad nominalnimi vrednostmi, solarni regulator deluje. Nato te kable ponovno odklopite iz solarnega regulatorja.Nato izmerite napetost akumulatorjev in jo primerjajte z napetostjo, ki jo je kazal LCD monitor.Če so bile vse vrednosti v skladu z opisanimi, pričnite priklapljati kabel nazaj. Najprej akumulatorje, nato solarne module.Če po ponovnem zagonu solarni sistem ne deluje, je morda vzrok, da je baterijski sklop premalo napolnjen.

Največkrat je ugotovitev, da ima akumulator napetost pod napetostjo ki je potrebna za normalno delovanje oziroma vklop sistema.To se lahko zgodi, ker so na sistemu bili priklopljeni porabniki, ki so akumulator hitreje črpali kot jih je solarni sklop polnil.Te ugotovitve se pokažejo največkrat v zimskem času ko je sonca izredno malo, sistem pa je vseeno obremenjen z porabniki.V primeru, da ugotovimo, da so se akumulatorji izčrpali svetujemo da jih odklopite ter dodobra napolnite z akumulatorskim polnilcem.Ko dosežejo svojo polno kapaciteto ki naj bo nad 12,8V jih lahko zopet vključimo v sistem in odvzamemo nekaj porabnikov, ki v slabših pogojih kot je zima , oblačno vreme itd.. začasno ne bodo mogli delovati..

V kolikor pa imajo akumulatorji pri metitvi napetost nad 12,2V (merimo odklopljen akumulator),bi lahko bi vzrok napake tudi razsmernik.Vsi novejši razsmerniki imajo tudi LCD zaslon ki nas z oznako napake lahko sami diagnosticirajo napako. V povezavi spodaj pošiljamo povezavo do navodil razsmernikov ki jih v naših sistemih največkrat uporabljamo.V navodilih je tudi tabela z opisom in diagnostiko težav:

Hibridni razsmernik axpert (koda napak stran27)

Hibridni razsmernik Growatt (koda napak stran 34)

2.Reset sistema in polnitev akumulatorjev ni pomagala – solarni sistem še vedno ne deluje

V kolikor z resetom sistema, ter dodatno polnitvijo morda preveč izčrpanih akumulatorjev težave nismo rešili,bomo morali nekaj ključnih parametrov za ugotovitev napake solarnega sistema poslati proizvajalcu.Podatki so izredno pomembni saj proizvajalec na osnovi poslanih parametrov ugotovi, katero izmed komponent je potrebno poslati na servisni pregled.Da boste pravilno poslali vse zahtevane parametre v tem primeru svetujemo da za pomoč uporabite kvalificiranega električarja ki vam je sistem inštaliral.

Zahtevane fotografije:

1.Fotografija povezave akumulatorskega sklopa in povezave z razsmernikom
2.Fotografija priklopa razsmernika na solarne panele
3.Fotografija priklopa 220V vhodne napetosti
4.Fotografija priklopa izhoda izmenične napetosti
5.Sliko ozemljitve solarnih panelov ki so na strehi (ozemljitev je zelo pomembna da sistem pravilno deluje)

Zahtevani merilni parametri:

1.Napetost celotnega akumulatorskega sklopa ko ni priključen na razsmernik
2.Napetost posamezne baterije ko ni priključena na razsmernik
3.Polnilna napetost iz razsmernika na akumulatorski sklop
4.Skupna napetost nepriključenih solarnih panelov na hibridni razsmernik
5.Skupni tok v Amperih solarnih panelov ko so priključeni na razsmernik
6.Točna koda napake ki jo izkazuje hibridni razsmernik
7.Besedilni opis napake po vaših zapažanjih

V kolikor je z strani pooblaščenega elektroinštalaterja ki vam je izvedel prilop elektrarne,kot glavni krivec za nedelovanje diagnosticiran razsmernik, pa za servisno službo Growatt potrebujemo naslednje podatke:

1.Sliko zaslona razsmernika ki prikazuje napako
2.Serijsko številko razsmernika
3.Skico vezave po kateri je kvalificiran električar priključil solarni sistem
4.Sliko ozemljitve solarnih panelov ki so na strehi (ozemljitev je zelo pomembna da sistem pravilno deluje)
5.Besedilni opis napake po vaših zapažanjih

Vse zahtevane podatke nam z priloženim računom, da se točno vidi konfiguracija solarnega sistema,odpošljite na naš e-mail info@eurodiskont.si
Posredovane podatke bomo takoj posredovali tehnični podpori proizvajalca, ki običajno odgovori v 1-2 delovnih dnevih.Takoj ko pridobimo povratne informacije proizvajalca,vam posredujemo njegove nasvete, oziroma morebitne zahteve za pošiljanje določenega izdelka v njegov servis.Zelo pomembno je da se vzrok nedelovanja točno diagnosticira, saj proizvajalec v primeru, da se izkaže da za nedelovanje ni kriv razsmernik mi pa smo mu ga poslali na servisni pregled po vaših zahtevah – servisni pregled zaračunava!
Proizvajalec mora v zakonitem garancijskemu roku do 45 dni odpraviti morebitne napake na komponentah,ali pa jih zamenjati z novim.
Za vse poslane podatke se vam v naprej najlepše zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo

Odveza odgovornosti:Eurodiskont d.o.o. ne odgovarja za kakršne koli poškodbe,ki bi bile povzročene z nepravilnim ravnanjem z solarnimi komponentami.Kompleti vsebujejo naprave ki ob nepravilni rabi lahko povzročijo resne tako materialne (požar) kot tudi telesne poškodbe in celo smrt.Zato vsem ki so morda tudi osnovne diagnostike nevešči svetujemo , da za poseganje na sistem inštalacij pokličejo kvalificiranega električarje ki jim je sistem inštaliral, saj on tudi odgovarja za kakršno koli škodo, ki bi bila povzročena z nepravilnimi priklopi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

20 + fourteen =