Kako pravilno izbrati solarni akumulator? Napiši komentar

Katero tehnologijo akumulatorjev izbrati

Če imamo na voljo odvojen, zračen prostor, lahko izbiramo med vsemi tehnologijami: AGM, GEL, tekoči elektrolit. Enostavnega odgovora na zastavljeno vprašanja ni. Zato je morda bolje, da solarne akumulatorje razdelimo v tri skupine po kriteriju števila ciklov, kar poenostavljeno pomeni življenjsko dobo akumulatorjev. Akumulatorji v prvi skupini so najcenejši, solarni akumulatorji iz tretje skupine pa najdražji.

  • akumulatorji do 400 ciklov: poltrakcijski akumulatorji s tekočim elektrolitom in lahke verzije AGM akumulatorjev.
  • akumulatorji med 400 do 800 ciklov: AGM in lahke verzije GEL akumulatorjev.
  • akumulatorji nad 800 ciklov: nekateri AGM in GEL akumulatorji ter trakcijski in solarni 2V akumulatorji.

Kupci se pogosto ne želijo zadovoljiti s podatkom o številu ciklov, precej bolj jim ustreza podatek o tem koliko let bo akumulator izdržal. Odgovora ni mogoče dati, saj ne vemo, do kakšne globine bodo akumulatorji dejansko praznjeni, ne vemo temperature okolja v katerem bodo akumulatorji, prav tako pa tudi ne frekvenco uporabe akumulatorja. Prav zaradi tega se proizvajalci zavarujejo s podatkom o tevilu ciklov, ob določenih pogojih.
Večji del kupcev solarnih sistemov se zadovolji z akumulatorji iz prve in druge skupine, kar pomeni s cenejšimi akumulatorji, pa tudi s krajšo življenjsko dobo. Čeprav bi izračun v veliko primerih pokazal, da je nabava akumulatorjev, ki imajo več kot 800 ciklov, na koncu bolj ekonomična.

Kakšna naj bo kapaciteta solarnih akumulatorjev

Kapaciteta akumulatorjev v solarnem sistemu mora ustrezati pričakovani porabi elektrike v času, ko ni na razpolago energije iz solarnih modulov. To je ponoči ali pa v primeru slabega vremena. Govorimo o avtonomiji solarnega sistema. Pri solarnih sistemih za vikende, se navadno uporablja 2-3 dnevna avtonomija.

Seveda pa je kapaciteta solarnih akumulatorjev odvisna tudi od energije, ki jo zagotavljajo solarni moduli. Če se solarni sistem uporablja res samo ob ob koncu tedna, lahko računamo, da se bo lahko v akumulatorjih shranila 4-5 dnevna proizvodnja elektrike, ki se bo lahko porabila ob koncu tedna tudi v primeru slabega vremena. Kolikšna bo ta zaloga, je odvisno od moči solarnih modulov in vremenskih pogojev.

Standardne svinčene akumulatorje je priporočljivo prazniti le do polovice. Če imamo 12V solarni sistem, to pomeni 12,2V. Sicer pa imajo solarni regulatorji že vgrajeno to zaščito ali pa se da izklopno napetost nastaviti.

To pa pomeni, da je treba pri nabavi računati na to, da bomo uporabili le polovico kapacitete akumulatorja, ne pa celotne.

Kam namestiti akumulatorje

Če ostanemo pri solarnih sistemih za vikend, kot najbolj pogosto izbiro, je prvo vprašanje kam bo kupec namestil akumulatorje. Govorimo o svinčenih akumulatorjih, ki so še vedno najbolj prisotni. Če bodo akumulatorji nameščeni v oddvojen, zračni prostor, pridejo v poštev tudi akumulatorji s prostim elektrolitom. Akumulatorji s prostim elektrolitom, ki nimajo posebnega ventila, pri polnjenju in praznjenju oddajajo pline, ki so nevarni in nezdravi za ljudi. Ko ni na voljo posebnega prostora za shranjevanje akumulatorjev, je treba izbrati akumulatorje v AGM, GEL tehnologiji, ali akumulatorje s prostim elektrolitom s posebnim ventilom, ki zmanjšuje oddajanje plinov.

Prostor za namestitev akumulatorjev mora biti primerne temperature, najbolje med 20 do 25 stopinj C. Veliko kupcev želi namestiti akumulatorje kar pod streho, da bodo najbližje solarnim panelom. Podstrešja so navadno slabo izolirana, zato se poleti temperatura dvigne tudi na 50 stopinj. Tako visoke temperature pa uničujejo akumulatorje in jim bistveno skrajšujejo življenjsko dobo.

Če temperatura okolja pade pod zmrzlišče, se bo kapaciteta akumulatorja močno zmanjšala, zato mora biti prostor primerno toplotno izoliran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fifteen − 11 =