Kako izračunam potrebno kapaciteto solarnih baterij ? Napiši komentar

Pri izračunu potrebne kapacitete solarnih akumulatorjev je potrebno izhajati iz podatka o dnevni porabi elektrike vseh električnih porabnikov, ki je izražena v Wh.

Moč vsakega električnega porabnika je izražena v W. Dnevno porabo izračunamo s predvidevanjem koliko ur dnevno bo potrebno napajati posamezni porabnik. Seštevek dnevne porabe vseh porabnikov je količina energije, ki jo je potrebno zagotoviti.

Potrebno količino energije je potrebno shraniti v akumulatorju, če želimo zagotoviti napajanje porabnikov tudi takrat, ko sončne svetlobe ni na voljo. Če je akumulator npr. 12V, je potrebno dnevno porabo deliti z 12, da dobimo potrebno kapaciteto akumulatorja, izraženo v Ah.

Na primer, če je dnevna poraba vseh porabnikov 1.200Wh in je akumulator 12V, potrebujemo akumulator z kapaciteto 100Ah. Vendar pa je pri izračunu potrebno upoštevati, da akumulatorja ne smemo izprazniti do konca. Priporočljivo je izprazniti akumulator le do 50%.

Za dosego 3 ali 5 dni delovanja je potrebna večja kapaciteta akumulatorja. Če želimo zagotoviti 3-dnevno avtonomijo delovanja sistema, je potrebno kapaciteto akumulatorja pomnožiti s 3. Na primer, če smo izbrali 50% izpraznitev in smo izračunali, da potrebujemo 200Ah kapaciteto akumulatorja za 1-dnevno delovanje sistema, potem bo za 3-dnevno delovanje potrebno 600Ah kapaciteto akumulatorja.

Uporabite lahko tudi OFF-GRID kalkulator, kjer vnesete podatke in pridobite izračun kompleta:

OFF-GRID KALKULATOR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × three =