Kako izbrati pravi avtomobilski Akumulator ? Napiši komentar

4 PARAMETRI, KI JIH JE POTREBNO UPOŠTEVATI PRI IZBIRI AKUMULATORJA
KAPACITETA
Meri se v amperskih urah. Ta parameter pokaže količino električne energije, ki jo akumulator lahko odda med 20-urnim praznjenjem z napetostjo nad 10,8 V. Na primer 72 Ah akumulator ima zadostno kapaciteto za 3,6 A tok za 20 ur. Močnejši kot je avtomobil, večjo kapaciteto akumulatorja zahteva.

HLADEN ZAGON V AMPERIH (CCA)
Ta vrednost se meri v amperih. Kaže največji tok, ki ga akumulator lahko odda v prvih sekundah za vžig motorja pri -18 °C. Ta vrednost določa, če ima akumulator dovolj moči za vžig motorja pozimi. Ta parameter mora biti za osebne avtomobile nad 255 A za bencinske in čez 300 A za dizelske.

DIMENZIJE
Morajo ustrezati velikosti standardne opreme. V nasprotnem primeru boste naleteli na težave pri vgradnji akumulatorja. Na primer akumulatorji za ameriške avtomobile imajo terminale ob strani, medtem ko imajo tisti za evropske avtomobile terminale na vrhu. Poleg tega imajo notranji navoj.

POLARNOST
Lahko je normalna ali obratna. V prvem primeru je pozitiven terminal nameščen na levi, v drugem pa na desni. Normalna polarnost je ponavadi označena z 1 ali znakom L, obratna pa z 0 ali R. Polarnost novega akumulatorja mora biti enaka kot pri starem, v nasprotnem primeru kabli za povezavo ne bodo dovolj dolgi.
Položaj polov pravilno določimo tako, da akumulator pogledamo z sprednje strani kjer ima nalepko. Tako vidimo ali ima + pol na desni ali na levi strani. Večina novejših avtomobilov ima plus pol na desni strani.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 × 2 =