Ali lahko OFF-GRID sončne elektrarne Growatt delujejo res povsem brez akumulatorjev ? Napiši komentar

Odgovor je DA. Vendar je tukaj potrebno razložiti kar nekaj stvari:

-Da lahko OFF-GRID razsmernik SPF 5000ES deluje brez akumulatorjev mora v sistemu imeti najmanj 5 solarnih modulov moči nad 400W, da mu lahko zagotovijo dovolj energije da se razsmernik sploh zažene.

-Delovanje elektrarne brez akumulatorjev se ne priporoča v objektih, kjer sploh nimamo električne energije, saj bi nam razsmernik takoj ko bi ne bilo dovolj sonca ugasnil in ostali bi brez energije.

-Elektrarno ki nima akumulatorjev običajno povežemo na na omrežje 230V in na njen izhod pripeljemo porabnike, ki nam porabijo določeno energijo. To so ponavadi toplotne črpalke, klima naprave, ogrevanje bazena, razni delovni stroji itd.. Sistem deluje tako da ko imamo sonca dovolj uporablja energijo iz solarnih panelov (takrat varčujemo ), ko pa nam osvetljenost panelov pade, takoj preključi na omrežje. Tukaj je potrebno opozoriti, da se ti preklopi lahko zelo velikokrat dogajajo, saj lahko že manjša oblačnost povzroči padec moči razsmernika pod določeno obremenitev in sistem si takoj pomaga z omrežjem.

Če vse skupaj povzamemo sistem je odličen za varčevanje z energijo, kjer omrežje že imamo, ni pa primeren za samostojno delovanje na objektih kjer omrežja nimamo, tam potrebujemo dodati baterije, ki skrbijo za shranjevanje energije in potem na primer v nočnem času za delovanje elektrarne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two × two =