Kakšno polnilno postajo izbrati za svoj električni avto?

Izbrati polnilno postajo, prenosni polnilnik ali kar oboje?

Polnilna postaja omogoča hitro polnjenje, je lepega izgleda in praktična za uporabo. Zlasti polnilna postaja z vgrajenim kablom omogoča, da ga hitro in enostavno priključite na EV* in ga na koncu polnjenja izključite ter navijete na posebno držalo, kar tudi daje lepši celotni izgled, kot če neurejeno visi. Ker je to skoraj vsakodnevno opravilo, si s tem prihranite veliko časa in nevšečnosti. Polnjenje s polnilno postajo v primerjavi s prenosnimi polnilniki običajno omogoča tudi hitrejše polnjenje. Upoštevati je potrebno tudi dejstvo da polnilne postaje ne morete vzeti s seboj na pot, dopust in da je za njeno delovanje potrebna montaža in z njo povezana dela na električni napeljavi.

Veliko uporabnikov EV na začetku razmišlja, da jim bo zadostoval le prenosni polnilnik, vendar se po nekaj mesecih vsakodnevnega navijanja in pospravljanja kabla odloči za stensko polnilno postajo s kablom.

Prenosni polnilniki so cenovno ugodnejši in načeloma ne zahtevajo posebnih električarskih del. So majhni in jih zlahka pospravite v vozilo. Če jih redno uporabljate na istem mestu, pa jih lahko tudi obesite na steno. Polnjenje s prenosnim polnilnikom je načeloma počasnejše od polnjenja na polnilni postaji in pride v poštev pri daljših polnjenjih, npr. čez noč. To ne velja za zmogljivejše polnilnike (več kot 16 A), vendar je pri teh potrebna tudi ustrezna električna napeljava.

Naš odgovor na naslovno vprašanje je zagotovo izbrati oboje: polnilno postajo za dom ali poslovni prostor in vsakodnevno uporabo, prenosni polnilnik pa naj bo stalno v vozilu za rezervo in potovanja.

Katero polnilno postajo izbrati?

Pri izbiri polnilne postaje je poleg varnosti najpomembnejša moč polnjenja. Moč polnilne postaje se izbere glede na trenutno stanje električne napeljave na mestu montaže, in sicer glede na dovoljen najvišji tok glavnih varovalk ter glede na njihovo zasedenost. Tukaj vam točnega odgovora ne moremo dati, lahko pa nas kontaktirate in bomo skupaj našli rešitev za vaše potrebe. Naše mnenje je, da za domačo uporabo v večini primerov zadoščajo polnilne postaje do 11 kW (3 x 16 A). Za ostale uporabnike kot so turistične nastanitve, restavracije, trgovine ipd., pa je smiselna namestitev 11 kW ali 22 kW (3 x 16 A ali 3 x 32 A).

Izbirate lahko med postajami, ki so že opremljene s kablom za priklop tipa 2 ali pa samo z vtičnico, pri katerih uporabljate svoj kabel. Svetujemo nakup postaje z vgrajenim kablom, saj vam to zagotovo bistveno poenostavi vsakodnevno polnjenje.

Izbirate lahko tudi med preprosto polnilno postajo ali postajo, ki jo lahko upravljate prek aplikacije na telefonu. Na aplikaciji lahko nastavite želeni tok polnjenja, pregledate zgodovino polnjenj itd..

Polnjenje različnih EV in PHEV

Pri izbiri polnilne postaje ali prenosnega polnilnika morate biti pozorni na polnilne značilnosti vozila. Obenem je dobro razmišljati dolgoročno, saj je življenjska doba polnilne postaje dolga. Proizvajalci električna vozila nenehno izboljšujejo, iz leta v leto so tehnološko bolj dovršena in omogočajo večjo moč polnjenja. Zato kljub temu, da ste mogoče trenutno lastnik EV ali PHEV*, ki ima omejeno moč polnjenja, priporočamo nakup zmogljivejše polnilnice, ki bo tako najboljša dolgoročna rešitev.

Pozorni morate biti tako na tip priključka, ki je za večino novejših vozil že standardiziran na tip 2 (type 2), kot na moč, s katero se vaše vozilo lahko polni. Velika večina priključnih hibridov se lahko polni z najvišjo močjo 3,6 kW (16 A) prek ene faze. To pomeni, da se bo kljub močnejši polnilni postaji vozilo polnilo z le 3,6 kW. Na primer VW e-Golf ima omejeno moč polnjenja na 7,2 kW (2 x 16 A) in za polnjenje uporablja 2 fazi. VW ID3 in ID4 se lahko polnita z največjo močjo 11 kW (3 x 16 A) in to po treh fazah.

Odlična spletna stran, kjer lahko preverite zmogljivosti vašega EV je https://ev-database.org/.