Kako Odstraniti Sneg S Solarnih Panelov

Na splošno ni priporočljivo, da poskušate sami odstraniti sneg s sončnih kolektorjev, saj je plezanje na streho ali uporaba lestve v ledenih ali spolzkih razmerah lahko nevarno.
Namesto tega je najbolje počakati, da se sneg stali, ali najeti strokovnjaka, da to opravi namesto vas.
Če se vendarle odločite, da boste sneg poskušali odstraniti sami, upoštevajte nekaj nasvetov:

1.Nosite ustrezna oblačila in opremo, vključno s toplimi oblačili, rokavicami in pokrivalom, da se zaščitite pred mrazom.

2.Z metlo z dolgim ​​ročajem ali strešnimi grabljami nežno očistite sneg s plošč. Izogibajte se uporabi kovinskega orodja, saj lahko opraska plošče ali povzroči poškodbe.

3.Med odstranjevanjem snega pazite, da ne poškodujete plošč ali pritrdilnega sistema.

4.Izogibajte se da stojite na ploščah, medtem ko skušate odstraniti sneg, saj se lahko tako zlomijo ali poškodujejo.

5.Če so plošče pokrite z debelo plastjo snega, je najbolje počakati, da se sneg stopi, namesto da ga poskušate odstraniti ročno.

6.Če snega ne morete varno odstraniti, je najbolje počakati, da se stali, ali najeti strokovnjaka, da to stori namesto vas.

Lahko pa kupite posebno krtačo za odstranjevanje snega na ploščah. Slaba stran tega je, da je precej drago.

Ta video prikazuje DIY krtačo za čiščenje snega s sončnih kolektorjev.

 

Kako Samodejno Odstraniti Sneg S Sončnih Kolektorjev

Obstaja nekaj metod, ki jih je mogoče uporabiti za samodejno odstranjevanje snega s sončnih kolektorjev:

1.Ogrevani paneli: nekateri solarni paneli so opremljeni z grelnimi elementi, ki lahko stopijo sneg in led na panelih. Ti paneli imajo običajno višje vnaprejšnje stroške, vendar so lahko učinkovitejši pri ohranjanju visoke ravni proizvodnje sončne energije na območjih s pogostimi snežnimi padavinami.

2.Samodejno nagibanje panela: Nekateri sistemi solarnih panelov so zasnovani tako, da se samodejno nagibajo kot odgovor na kopičenje snega. Ko se plošče nagnejo, bo sneg zdrsnil, kar bo omogočilo, da bodo plošče še naprej proizvajale elektriko.

3.Kabli za taljenje snega: Kabli za taljenje snega se lahko namestijo pod plošče, da talijo sneg in led, ko se nabereta. Ti kabli običajno uporabljajo elektriko za ustvarjanje toplote in so učinkovitejši na manjših območjih ali za uporabo na izbranih ploščah v večjem sončnem nizu.

4.Sistemi za odmrzovanje streh: Sistemi za odmrzovanje streh uporabljajo grelne elemente ali kemična sredstva za odmrzovanje, da preprečijo nabiranje snega in ledu na strehi. Te sisteme je mogoče kombinirati s sončnimi kolektorji, da pomagajo ohranjati dosledno proizvodnjo energije pozimi.

Pomembno je upoštevati, da mora biti vsaka metoda, ki se uporablja za odstranjevanje snega s sončnih kolektorjev, skrbno načrtovana in nameščena, da se izognete poškodbam kolektorjev ali sistema. Pri namestitvi in ​​uporabi teh sistemov je pomembno tudi upoštevanje priporočil proizvajalca in lokalnih gradbenih predpisov.