Priključitev Več Regulatorjev Polnjenja Na Eno Baterijo ?

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morda želeli dodati še en krmilnik polnjenja:

  • Svojemu sistemu želite dodati več sončnih kolektorjev.
  • Želite dodati ploščo z drugačno specifikacijo od tiste, ki jo že imate.
  • Plošče želite ločiti med seboj, ker dobijo senco ob različnih urah dneva.

Kako Regulatorji Polnjenja Medsebojno Delujejo?

Regulatorji polnjenja zaznavajo notranji upor baterije in pošiljajo svoj tok na sponke baterije na podlagi upora baterije. Če je baterija nizko napolnjena, bo upor nizek in krmilnik polnjenja se bo polnil v množičnem načinu (odvisno od vrste baterije).

Če se upor poveča, se bo polnilni tok zmanjšal, ker je baterija skoraj polna.

Če dva ali več krmilnikov polnjenja polni isto baterijo, se bo baterija napolnila hitreje. Več krmilnikov polnjenja ne bo delovalo različno med seboj, ker vsi zaznavajo enak notranji upor baterije. Če krmilnik polnjenja A daje 100 vatov, bo tudi krmilnik polnjenja B v baterijo vložil 100 vatov.

Ko programirate krmilnik polnjenja, lahko v programski opremi dodate izklopno napetost. To pomeni, da se bo baterija prenehala polniti, če doseže vnaprej določeno napetost. Krmilniku polnjenja A lahko naročite, naj polni na 12 voltov, krmilniku polnjenja B pa na 12,8 voltov. To ni potrebno, vendar je dobro vedeti, ker lahko en krmilnik polnjenja preneha polniti, če doseže to točko. Poleg tega, če so žice krmilnika polnjenja A nekoliko daljše, lahko preide v plavajoči način prej kot krmilnik polnjenja B zaradi padca napetosti (povečan upor).

Če polnilni tok postane previsok, se notranji upor baterije spremeni zaradi ustvarjene toplote. Krmilniki polnjenja bodo nato zmanjšali vnos energije v baterijo.

Priključitev Dveh PV modulov Na Dva Regulatorja Polnjenja

Ta nastavitev je idealna, če imate več sončnih kolektorjev, ki nimajo enake lastnosti. Tovrstno nastavitev lahko uporabite tudi na čolnu. Če je en krmilnik polnjenja v senci jadra, drugi pa na polnem soncu, bo sončna plošča še vedno zagotavljala največjo moč. Zasenčena plošča bo zagotavljala zmanjšano moč. To je zelo podobno vzporednemu ožičenju vaših plošč.

Vrsta krmilnika polnjenja, ki ga imate, ni pomembna. Za polnjenje baterije lahko uporabite PWM in MPPT.

Sinhronizacija Več Regulatorjev Polnjenja

Če uporabljate dva ali več regulatorjev polnjenja, jim ni treba omogočiti medsebojne komunikacije. Lahko pride do težave s svinčevimi akumulatorji, kjer se vsak mesec izenačijo. Če imate več krmilnikov polnjenja, priključenih na baterijsko banko, se pogosteje izenačujejo, kar ni dobro za baterijo. Izklopiti morate funkcijo izenačevanja na drugih krmilnikih polnjenja, tako da imate samo en krmilnik polnjenja, ki izvaja funkcijo izenačevanja.Razlog za komunikacijo med krmilniki polnjenja je v tem, da samo en regulator polnjenja uravnoteži celice, ne vseh (samo s svinčeno kislino). Oba krmilnika polnjenja bosta bateriji dovajala največjo količino toka.

Največji Polnilni Tok

Svinčeve akumulatorje je mogoče polniti samo z nizko stopnjo C (kapaciteta 0,2xAh). medtem ko je litijeve baterije mogoče polniti z višjo stopnjo C (kapaciteta 1xAh). Na primer, lahko učinkovito napolnite svinčeno-kislinsko baterijo 100 Ah s tokom 20 A ali litijevo baterijo 100 Ah s 100 A. To morate upoštevati. Če bo polnilni tok višji od teh stopenj, se bo energija razpršila kot toplota ali pa bo BMS (sistem za upravljanje baterije) omejil tok, ki teče v bateriji. Prepričajte se, da je vaša baterija (Ah) dovolj velika, da sprejme še en krmilnik polnjenja.

Ali Lahko Vzporedno Uporabljam Krmilnike Polnjenja Različnih Velikosti In Znamk?

Da, če imajo enake nastavitve. To so:

  • Napetost baterije
  • Profil akumulatorja (svinčeno-kislinski, AGM, litij)

Ali Lahko Uporabljam PWM In MPPT Skupaj?

ja Najbolje je, da krmilnika PWM in MPPT nastavite na enake napetosti. Torej oba delata hkrati. Če je ena nastavljena na nižjo napetost, se bo druga še naprej polnila. Čeprav to ne bo poškodovalo vaših baterij, je najbolje, da nastavite enake polnilne napetosti.

NAKUP REGULATORJEV

NAKUP BATERIJ

Avtor: Nick Seghers