Zanimam se za 600W elektrarno. Na balkonu, kjer bo postavljena elektrarna že imam vtičnico. V hiši imam 3 faze. Glavni porabniki v hiši niso na isti fazi kot ta vtičnica na balkonu. Ali bo proizvedena energija kljub temu tekla do teh porabnikov? Kako? Kakšna je možnost priklopa? Napiši komentar

Večina objektov ima trifazni tok. Naš mikroinverter se priključi na enofazno (običajno) vtičnico, ki se uporablja za vse ostale el. naprave.

Če porabniki v hiši niso na isti fazi, bo elektrika tekla iz naprave po tisti fazi v katero je vključena naprava, do prvega porabnika v tej fazi. Če je proizvedene elektrike več, kot se bo porabila na prvem porabniku, se bo višek elektrike porabil na naslednjem porabniku, ki je na isti fazi. Če naslednjega porabnika na tej fazi ni, bo višek elektrike tekel v omrežje. Ker bo tok (elektrika) tekel v nasprotni smeri, bo ta del toka zaviral vrtenje števca (novi elektronski števci se ne vrtijo) in števec bo kazal manj. Torej na vaše vprašanje, če bo tok (elektrika) tekel do drugih porabnikov, je odgovor NE. Ta višek toka, ki teče nazaj v omrežje v eni fazi, zavira vrtenje števca, ki meri energijo v vseh treh fazah istočasno. Če preprosto povemo, izgleda tako, kot da bi tok tekel na porabnike v drugi (ali tretji fazi), ker števec, ki je trofazni, kaže manj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

19 − 3 =